Lubisz gotować? Koniecznie pamiętaj o ziołach!

Gotowanie jest swego rodzaju sztuką. Łączenie poszczególnych składników wymaga umiejętności wyobrażenia sobie, jaki będzie efekt końcowy naszych działań. Oczywiście, można się trzymać przepisu, ale jednak każdy z nas ma swój indywidualny smak, który niekoniecznie musi być zgodny ze smakiem osoby, która stworzyła dany przepis. Bez względu na to, czy przygotowujesz deser, obiad, śniadanie, czy przekąskę, warto eksperymentować z dodatkami. Jedną z rzeczy, które zawsze warto mieć w swojej kuchni, są świeże zioła. Nawet, jeżeli nie dysponujesz własnym ogródkiem ani działką, na których mógłbyś uprawiać zioła, możesz kupić mini-szklarnię, w której będziesz hodować wybrane rośliny.

Do wszystkiego rodzaju potraw

Świeże zioła są idealnym dodatkiem, zarówno do obiadów i śniadań, jak i deserów oraz przekąsek. Do wyboru mamy samodzielne wysianie ziół albo kupienie roślinek w supermarkecie lub sklepie ogrodniczym. Jeżeli dysponujemy balkonem, możemy pomyśleć o wydzieleniu przestrzeni, w której będziemy hodować zioła. Najprostsze w uprawie (a także najbardziej przydatne i najczęściej używane w kuchni) są bazylia, mięta i rozmaryn. Oprócz nich do wyboru mamy również wiele innych ziół. takich jak choćby:

  • melisa
  • tymianek
  • oregano
  • kminek.

Warto mieć pod ręką świeże zioła, ponieważ dzięki nim w prosty sposób możemy dodać potrawom wyjątkowego smaku i aromatu. Zarówno poprzez dodanie całych liści, jak i pociętych ziół. Oprócz tego, świeże zioła idealnie nadają się jako dodatek do sosów oraz podstawa do przygotowania zielonego pesto. Świeże zioła mają również nieocenione walory estetyczne. Dodatek zielonego akcentu, w postaci świeżo zerwanych liści sprawia, że każda potrawa zaczyna wyglądać bardziej apetycznie. A dodatkowo, dzięki ziołom każde danie staje się wyjątkowo aromatyczne.

A może tak zioła do picia?

Choć większość ziół najpierw się suszy, a dopiero potem parzy (głównie ze względu na fakt, że susz łatwiej przechowywać), to nic nie stoi na przeszkodzie, aby do przygotowania naparu wykorzystać świeże zioła. Mięta, melisa, pokrzywa – w zależności od potrzeb i upodobań smakowych. Warto poczytać, jakie właściwości mają poszczególne zioła i wybrać takie, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Jeżeli mamy możliwość, to możemy również samodzielnie przygotować susz. Wystarczy zebrać liście, a następnie zostawić je w ciepłym, przewiewnym miejscu. Ususzone liście (lub całe ulistnione łodyżki) można z łatwością przechowywać przez długi okres czasu.

Liść zdjęcie utworzone przez 8photo - pl.freepik.com