Zioła są bogactwem kuchni, mając uniwersalne zastosowanie. Od wieków są znane jako nieodłączny element wielu dań z najróżniejszych zakątków świata. Świeże zioła można zbierać samodzielnie (https://ranozebrano.pl/ziola-przyprawy/swieze-ziola), dlatego też nic nie kosztują, a ponadto w wielu regionach docenia się właściwości prozdrowotne tych roślin. W calu dłuższego przechowywania ziół należy je odpowiednio zebrać oraz przetworzyć – tylko jak to zrobić?

Zbieranie ziół

Zbieranie ziół wymaga zastosowania szczególnych zasad, dzięki którym rośliny zachowają pełnię swoich składników prozdrowotnych czy smakowych, a także będzie się dało przechowywać je przez dłuższy czas. Świeże zioła zbiera się w ciepłe, słoneczne dni, kiedy już opadnie z nich poranna rosa. Każde zioła mają inny termin kwitnienia, dlatego też zbieranie roślin warto zaplanować nieco wcześniej – większość gatunków pozyskuje się przed kwitnieniem. Do zbiorów należy wybierać zioła o zdrowym wyglądzie, które nie posiadają plam, przebarwień czy innych oznak chorób. Najlepiej, by były to egzemplarze dobrze rozwinięte, które posiadają już cechy charakterystyczne. Warto unikać ziół, które rosną w pobliżu szlaków komunikacyjnych – dróg czy torów kolejowych. Takie egzemplarze mogą bowiem kumulować zanieczyszczenia i z pewnością nie są zdrowe.

Jak suszyć zioła?

Najlepszym sposobem na przechowywanie ziół jest ich zamrożenie. Proces powinno się przeprowadzać w suchym i zacienionym miejscu, które jest odpowiednio przewiewne. Można również używać specjalnej suszarki spożywczej. Poszczególne gatunki świeżych ziół warto suszyć oddzielnie, by nie uzyskać mieszanek aromatu. Niektóre osoby w celu przyśpieszenia procesu decydują się na suszenie w piekarniku, przy temperaturze max. 35 stopni Celsjusza. Prawidłowo wysuszone zioła powinny mieć kolor zbliżony do naturalnego, mocny aromat i jednocześnie nie mogą rozsypywać się w dłoniach.

Przechowywanie ziół

Po prawidłowym wysuszeniu, przychodzi czas na przechowywanie ziół. Wiele osób lubi sięgać po zioła zamrożone, które można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni. Innym sposobem jest przechowywanie ziół w słoikach szklanych w formie suszu lub większych gałęzi. Należy uważać, by słoiki były przechowywane z dala od dostępu światła – zioła w taki sposób można przechowywać nawet przez 3 lata! Suszone zioła da się przechowywać także w papierowych torebkach. Smakosze mogą również przechowywać świeże zioła w różnego rodzaju marynatach np. zalane w oliwie. Dzięki temu można uzyskać nie tylko zioła, ale również przesyconą zapachem ziół zalewę, którą można wykorzystać w kuchni.

Liść zdjęcie utworzone przez 8photo - pl.freepik.com